Λειτουργεί η ανακύκλωση στην Ελλάδα? Έχει νόημα να ανακυκλώνω? Είναι η ανακύκλωση πανάκεια? Δεν καταλαβαίνω την νομοθεσία!Τι ευθύνη έχω εγώ??
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα αποπροσανατολίζουν από την ουσία των γεγονότων. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι και η νομοθεσία αυστηρή. Μελέτες, μετρήσεις και αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν την καταστροφή του πλανήτη από την ανθρώπινη μόλυνση και πλέον όλοι βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της κακομεταχείρισης του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Δεν είναι πια κάτι μακρινό…Ευθύνη για αυτό έχουμε όλοι και ο καθένας οφείλει να πράξει τα δέοντα. Εξάλλου, η νομοθεσία και η επιβολή προστίμων αφορά όλους είτε έμμεσα ή άμεσα (σε λίγο καιρό θα εφαρμοστεί το μέτρο “πληρώνω όσο πετάω”).
ΝΑΙ, μόνη λύση είναι η μείωση των απορριμμάτων.
Πρώτα από όλα, φροντίζουμε να μην παράγουμε απορρίμματα ή αναζητούμε τρόπους να επαναχρησιμοποιούμε ρούχα, έπιπλα, συσκευές,παιχνίδια. Επίσης, βασικό είναι να πετάμε τα σκουπίδια πάντα στους (κατάλληλους) κάδους καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να εξαλειφθούν αυτοσχέδιες χωματερές, που κατά τόπους δημιουργούνται.
Για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγει στους ΧΥΤΑ, πρέπει να ανακυκλώνουμε! Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος στις ποσότητες ανακύκλωσης με 90kg ανά άτομο. Ταυτόχρονα, η ΕΕ έχει θέσει στόχο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης το 55% των αστικών αποβλήτων έως το 2025. Αντίστοιχα, ο στόχος ανακύκλωσης για τα απορρίμματα συσκευασίας για το 2025 είναι 65% (50% πλαστικό, 70% σίδηρο, 50% αλουμίνιο, 70% γυαλί και 75% χαρτί και χαρτόνι).
Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε από τον στόχο της ΕΕ αλλά ας έχουμε υπόψη ότι σε υλικά όπως το πλαστικό και τον σίδηρο η Ελλάδα φαίνεται να καταφέρνει τα απαιτούμενα. Όλα είναι εφικτά αρκεί να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση. Προφανώς ευθύνη δεν έχει μόνο ο πολίτης και γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργούν ιδανικά όλα τα συστήματα. Όμως, εκπαιδευόμαστε και κυρίως εκπαιδεύουμε τις νέες γενιές, αλλάζοντας συνήθειες επιβλαβείς για το περιβάλλον, αφού η προστασία του πλανήτη είναι κυρίως θέμα πολιτισμού.
Είναι σημαντικό ότι πλέον υπάρχουν παντού πληροφορίες για την σωστή διαχείριση αποβλήτων. Βασική πηγή ενημέρωσης είναι φορείς και οργανισμοί που ασχολούνται με την ανακύκλωση (βλέπε δημοσίευμα Σχετικά με την Διαχείριση Απορριμμάτων…), οι οποίοι φροντίζουν να ενημερώνουν για τις δράσεις, τις εξελίξεις αλλά και τις υποχρεώσεις μας. Να θυμόμαστε, ότι υπεύθυνος για την ανακύκλωση στις γειτονιές είναι ο Δήμος και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Καθαριότητας στην οποία μπορούμε να απευθυνόμαστε για θέματα που προκύπτουν…
Συνεχίζουμε την προσπάθεια φροντίδας του περιβάλλοντος, ενημερωνόμαστε από τους αρμόδιους φορείς και συνεισφέρουμε στον πολιτισμό μας ανακυκλώνοντας…