Μέχρι σήμερα τα υπολείμματα τροφών,αποφάγια,φύλλα,κλαδιά,χαλασμένα φρούτα,κλαδέματα κήπων, δηλαδή τα λεγόμενα οργανικά απόβλητα, κατέληγαν στους κάδους σκουπιδιών και τελικά στις χωματερές. Είναι προφανές ότι κατά την αποσύνθεσή τους εκλύουν αέρια του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι ποσότητες αποβλήτων από τρόφιμα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσες λύσεις εναλλακτικής αξιοποίησης αυτού του είδους των απορριμμάτων. Κάπως έτσι αναπτύχθηκε η ιδέα της κομποστοποίησης..
Η αλήθεια είναι ότι η πρακτική της κομποστοποίησης δεν είναι καινούρια καθώς από πολύ παλιά οι άνθρωποι στις επαρχίες και όχι μόνο, αξιοποιούσαν τα περισσεύματα μετατρέποντας τα σε λίπασμα για τα φυτά και τα λουλούδια του κήπου τους.