Σήματα Ανακύκλωσης Στις Συσκευασίες Προϊόντων

Σήματα ανακύκλωσης Cretarecycling

  Τερεφθαλικό Πολυαιθυλένιο (πολυεστέρας)

Χρησιμοποιείται ευρέως στα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών καθώς και μεμβράνες, δοχεία φαγητού κατάλληλα για τον φούρνο μικροκυμάτων. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι είναι ελαφρύ, εύκολα επεξεργάσιμο και μπορεί να ανακυκλώνεται πολλές φορές. Για αυτούς τους λόγους χαρακτηρίζεται ως το πιο ανακυκλώσιμο πλαστικό.

HDPE Cretarecycling Υψηλής Πυκνότητας Πολυαιθυλένιο (θερμοπλαστικό πολυμερές)

Έχει εξαιρετική αντοχή και αντίσταση στους διαλύτες, στο νερό και τα οξέα. Από αυτό το υλικό κατασκευάζονται σωλήνες, γεωμεμβράνες, περιέκτες για απορρυπαντικά και τρόφιμα, σακούλες και γάντια. Είναι αρκετά δημοφιλές γιατί και αυτό ανακυκλώνεται εύκολα. Σύμφωνα με τον FDA (Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής) το HDPE είναι κατάλληλο για συσκευασία τροφίμων αλλά όχι όταν ανακυκλωθεί. Ωστόσο, οι χρήσεις του μετά την ανακύκλωση παραμένουν πολλές.

PVC CretarecyclingΠολυβινυλοχλωρίδιο (συνθετικό πολυμερές)

Είναι βιομηχανικό πλαστικό και συναντάται συνήθως σε πιστωτικές κάρτες, σωλήνες, κουφώματα, υλικά μόνωσης,παιχνίδια και λάστιχα ποτίσματος. Δεν μπαίνει στον μπλε κάδο αλλά ανακυκλώνεται κατά περίπτωση από ιδιωτικές εταιρείες. Περιέχει τοξικές ουσίες και γιαυτό απαιτείται ρυθμιστική δράση με πρότυπα και κανονισμούς για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχει η χρήση του.

LDPE CretarecyclingΧαμηλής Πυκνότητας Πολυαιθυλένιο (θερμοπλαστικό πολυμερές)

Ζελατίνες, σακούλες κατάψυξης,μεμβράνες, σακούλες σκουπιδιών και γενικότερα εύκαμπτες συσκευασίες είναι συνήθως κατασκευασμένες από πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας. Είναι ελαστικό, ανθεκτικό υλικό και έχει εξαιρετική αντοχή στην υγρασία. Δεν ανακυκλώνεται στον μπλε κάδο.

PP CretarecyclingΠολυπροπυλένιο (συνθετικό πολυμερές)

Είναι σκληρό, εύκαμπτο υλικό και ανθεκτικό στα λίπη και σε πολλούς οργανικούς διαλύτες (όχι σε ισχυρά οξειδωτικά). Από πολυπροπυλένιο είναι συνήθως οι συσκευασίες γιαουρτιού, καπάκια, καλαμάκια, κρεμάστρες, δοχεία φαγητού (τάπερ), φαρμάκων και σακούλες για την αποστολή προϊόντων. Ανακυκλώνεται στον μπλε κάδο.

PS CretarecyclingΠολυστυρένιο (συνθετικό πολυμερές)

Το πολυστυρένιο είναι ιδιαίτερα γνωστό αφού είναι το υλικό από το οποίο παρασκευάζονται τα πιάτα και ποτήρια μίας χρήσης, μαχαιροπίρουνα, γλάστρες, τασάκια και παιχνίδια.Είναι καθαρό, σκληρό και εύθραυστο υλικό. Ανακυκλώνεται στον μπλε κάδο.

OTHER CretarecyclingΔιάφορα Πλαστικά

Είναι η κατηγορία πλαστικών που δεν ανήκουν στις παραπάνω όπως νάιλον, μεγάλες μπουκάλες νερού, μπιμπερό, υπολογιστές, ηλεκτρονικά, ακρυλικά πλαστικά και άλλα.

Αλουμίνιο

Το συγκεκριμένο σήμα δηλώνει ότι το προϊόν είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ανακυκλώνεται.Το βρίσκουμε συνήθως στα κουτιά αναψυκτικών.

GLASS CRETARECYCLING Γυαλί

Το σήμα αυτό βρίσκεται σε γυάλινες συσκευασίες που ανακυκλώνονται.

ECOLABEL CRETARECYCLING European Ecolabel

Έχει θεσπιστεί από την ΕΕ και είναι το οικολογικό σήμα που πιστοποιεί ότι η παραγωγή του προϊόντος έχει γίνει με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Green Dot (Πράσινο Σήμα)

Είναι το πανευρωπαϊκό σήμα ανακύκλωσης και δηλώνει ότι η συσκευασία  έχει συνεισφέρει οικονομικά στην ανακύκλωση με βάση την νομοθεσία.

GARBAGE CRETARECYCLINGΠαρακαλώ ρίχνετε τα σκουπίδια μέσα στον κάδο

Αυτό το σήμα υπενθυμίζει την ανάγκη απόρριψης των απορριμάτων στους κάδους και όχι στο περιβάλλον.