Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)-Που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά

ΚΔΑΥ Cretarecycling

Οι εταιρείες, οι βιομηχανίες και όχι μόνο, με βάση την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” υποχρεώνονται με νόμο να διαχειρίζονται τα απόβλητα που παράγουν και να καταχωρούν τις ποσότητες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ), οπότε συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης (εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων) οι οποίες παραλαμβάνουν τα απόβλητα. Από εκεί και πέρα τα υλικά, ανάλογα με τον κωδικό τους (Ευρωπαϊκός Κατάλογος Αποβλήτων), ανακυκλώνονται ή επεξεργάζονται ώστε κατά την απόρριψή τους να είναι ασφαλή για το περιβάλλον.

Στους διάφορους κάδους ανακύκλωσης, ανεξάρτητα από το χρώμα, τοποθετούνται μόνο τα υλικά για ανακύκλωση.Στην Ελλάδα θα βρούμε μπλε κάδους για υλικά, κόκκινους ή μωβ κάδους για τα ρούχα,καφέ κάδους για τρόφιμα και κάδους σκουπιδιών οι οποίοι είναι συνήθως πράσινοι ή μεταλλικοί.Οι κίτρινοι ή μπλε κώδωνες γυαλιού προορίζονται για την ανακύκλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων, αφού κυρίως εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή μεγαλύτερους παραγωγούς ενώ και αυτοί μεταφέρονται στα ΚΔΑΥ για διαχείριση.

 

Πιο συγκεκριμένα, στους μπλε κάδους, οφείλουμε να πετάμε μόνο την ανακύκλωση από τα σπίτια μας Τι πετάμε στον μπλε κάδο-Η Creta Recycling- Δευκαλίων Στειακάκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι μπλε κάδοι παρέχονται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ, ενώ η διαχείριση τους και η συγκομιδή της ανακύκλωσης είναι ευθύνη του Δήμου. Το περιεχόμενο των μπλε κάδων καταλήγει στα ΚΔΑΥ όπου χειρωνακτικά και μηχανικά γίνεται διαλογή και δεματοποίηση ανά υλικό και αποστολή σε πιστοποιημένα εργοστάσια επεξεργασίας. Οι ποσότητες μη ανακυκλώσιμων υλικών που προκύπτουν μετά την διαλογή φορτώνονται επιτόπου και μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ. Πληροφορίες για τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων μπορείτε να βρείτε στο Σχετικά με την Διαχείριση Απορριμμάτων…

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΑΑ, στην Ελλάδα λειτουργούν 31 ΚΔΑΥ και μέσα σε αυτά είναι και του Ηρακλείου, στο οποίο καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα από τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.Από το 2019 το ΚΔΑΥ Ηρακλείου λειτουργεί αδιάλειπτα υπό την διεύθυνση της CretaRecycling- Δευκαλίων Στειακάκης πάντα σε άριστη συνεργασία με εργαζομένους και φορείς. Βασικός στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου καθώς η καταγραφή και ανάκτηση των υλικών αποτελεί προϋπόθεση για την κυκλική οικονομία.