Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για την σπατάλη φαγητού και η Creta Recycling-Δευκαλίων Στειακάκης δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά σε αυτό το παγκόσμιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό πρόβλημα. Με τον όρο σπατάλη φαγητού εννοούμε όλα αυτά τα τρόφιμα που πετάμε στα σκουπίδια. Μπορεί να είναι αποφάγια ή και φρέσκα προϊόντα τα οποία δεν πουλήθηκαν στα σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα ή αυτά που δεν κατέληξαν στα ράφια γιατί δεν πέρασαν τον ποιοτικό έλεγχο κατά την παραγωγή τους. Κάπως έτσι, τεράστιες ποσότητες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια καθημερινά.
Αυτό όμως έχει συνέπειες… Κυρίως, γιατί αυξάνουμε δυσανάλογα τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές (ΧΥΤΑ) ενώ ταυτόχρονα οδηγούμε την παραγωγή σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αγαθών, επιβαρύνοντας τα χωράφια και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται από μελέτες ότι ενώ οι ποσότητες αγαθών επαρκούν, δεν καταφέρνουν τελικά να ταΐσουν όλο τον πληθυσμό. Στην Ελλάδα παρατηρείται και το παράδοξο, όπου ενώ αποδεδειγμένα τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά για την διατροφή τους, οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν στα σκουπίδια έχουν τριπλασιαστεί!Το θέμα που τίθεται λοιπόν εκτός από οικονομικό είναι και ηθικό. Μήπως με την σωστή διαχείριση των πρώτων υλών θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε σίτιση για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό?