Απώλεια και Σπατάλη φαγητού (Food Waste)

Food Waste Cretarecycling

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για την σπατάλη φαγητού και η Creta Recycling-Δευκαλίων Στειακάκης δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά σε αυτό το παγκόσμιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό πρόβλημα. Με τον όρο σπατάλη φαγητού εννοούμε όλα αυτά τα τρόφιμα που πετάμε στα σκουπίδια. Μπορεί να είναι αποφάγια ή και φρέσκα προϊόντα τα οποία δεν πουλήθηκαν στα σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα ή αυτά που δεν κατέληξαν στα ράφια γιατί δεν πέρασαν τον ποιοτικό έλεγχο κατά την παραγωγή τους. Κάπως έτσι, τεράστιες ποσότητες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια καθημερινά.

Αυτό όμως έχει συνέπειες… Κυρίως, γιατί αυξάνουμε δυσανάλογα τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές (ΧΥΤΑ) ενώ ταυτόχρονα οδηγούμε την παραγωγή σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες αγαθών, επιβαρύνοντας τα χωράφια και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται από μελέτες ότι ενώ οι ποσότητες αγαθών επαρκούν, δεν καταφέρνουν τελικά να ταΐσουν όλο τον πληθυσμό. Στην Ελλάδα παρατηρείται και το παράδοξο, όπου ενώ αποδεδειγμένα τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά για την διατροφή τους,  οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν στα σκουπίδια έχουν τριπλασιαστεί!Το θέμα που τίθεται λοιπόν εκτός από οικονομικό είναι και ηθικό. Μήπως με την σωστή διαχείριση των πρώτων υλών θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε σίτιση για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό?

Στην χώρα μας, ο νόμος 4819/2021 υποχρεώνει εταιρείες, βιομηχανίες και λοιπούς παραγωγούς αποβλήτων τροφίμων να διαχειρίζονται τις ποσότητες που παράγουν και να τις δηλώνουν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων Τροφίμων (το αντίστοιχο του ΗΜΑ,ΗΜΑ Υποχρέωση για διαχείριση και καταγραφή αποβλήτων (τι είναι και ποιους αφορά)) .Από την άλλη, εμείς σύντομα θα πρέπει να πετάμε τα απόβλητα τροφίμων από τα σπίτια στους καφέ κάδους, οι οποίοι θα οδηγούνται σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για την κομποστοποίηση τους. Η κομποστοποίηση είναι σχετικά απλή διαδικασία την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε και στο σπίτι αφού δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός. Μάλιστα, στην Μελβούρνη υπάρχουν εγκατεστημένα κεντρικά συστήματα κομποστοποίησης στις πολυκατοικίες.Το κομπόστ που προκύπτει είναι πολύ καλό λίπασμα για τα φυτά και τα λουλούδια..

 

Compost Cretarecycling

Για να περιορίσουμε την σπατάλη φαγητού η λύση είναι η πρόληψη…Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες άμεσα!

Καταρχάς, δεν αγοράζουμε αχρείαστες ποσότητες τροφίμων και επιλέγουμε τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξης τα οποία θα καταναλώσουμε άμεσα. Αγοράζουμε και τα προϊόντα που μπορεί να μην είναι εμφανισιακά όμορφα ή λίγο ταλαιπωρημένα καθώς είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά. Προτιμάμε εποχικά προϊόντα και τροφές που δεν είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένες.  Μαγειρεύουμε και παραγγέλλουμε τις μερίδες που χρειαζόμαστε και όχι παραπάνω ενώ τα περισσεύματα τα καταναλώνουμε την επόμενη μέρα αλλιώς τα καταψύχουμε ή όπου είναι εφικτό ταΐζουμε οικόσιτα ζώα.Τέλος, ενημερωνόμαστε για δράσεις στις οποίες μπορούμε να δωρίσουμε το φαγητό μας σε ιδρύματα ή γηροκομεία ιδιαίτερα όταν διοργανώνουμε μεγάλες εκδηλώσεις.

Ενημερωνόμαστε, αλλάζουμε και ανταλλάζουμε προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος, την βιωσιμότητα του πλανήτη και την πρόσβαση του πληθυσμού στην τροφή!Η σπατάλη τροφίμων δεν είναι ένδειξη πλούτου αλλά απόδειξη έλλειψης πολιτισμού.