ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ! ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ;

Η παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πλανήτη κολυμπά σε πλαστικό, το οποίο δρα αρνητικά στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων.

Η πλαστική ρύπανση έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς η ταχέως αυξανόμενη παραγωγή πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης υπερκαλύπτει την ικανότητα μας να τα διαχειριστούμε. Η πλαστική ρύπανση είναι πιο ορατή σε λιγότερο πλούσιες χώρες, όπου τα συστήματα συλλογής σκουπιδιών είναι συχνά αναποτελεσματικά ή ανύπαρκτα. Επίσης τα πλούσια κράτη, ειδικά εκείνα με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, έχουν πρόβλημα με τη σωστή συλλογή των απορριπτόμενων πλαστικών.

Πως καταλήξαμε σε αυτό?

Τα πλαστικά που κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα έχουν ηλικία λίγο περισσότερο από έναν αιώνα.

Η παραγωγή και η ανάπτυξη χιλιάδων νέων πλαστικών προϊόντων επιταχύνθηκε σε τέτοιο βαθμό που η ζωή χωρίς πλαστικά θα ήταν αδιανόητη σήμερα.

Τα πλαστικά έφεραν επανάσταση σε πολλούς τομείς όπως στην ιατρική με συσκευές που σώζουν ζωές, κατέστησαν εφικτά τα διαστημικά ταξίδια, έκαναν ελαφρύτερα τα αυτοκίνητα εξοικονομώντας καύσιμα και μειώνοντας τη ρύπανση και έσωσαν ζωές με τα κράνη,  τις θερμοκοιτίδες και τον εξοπλισμό που καθιστά το νερό πόσιμο.

Από την άλλη πλευρά, οι ευκολίες που προσφέρουν τα πλαστικά, οδήγησαν σε μια κουλτούρα απόρριψης που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του υλικού: Σήμερα, τα πλαστικά μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το 40 % του πλαστικού που παράγεται κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά τα προϊόντα, όπως οι πλαστικές σακούλες και τα περιτυλίγματα τροφίμων, χρησιμοποιούνται για λίγα λεπτά έως ώρες, ωστόσο μπορεί να παραμείνουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Τα Πλαστικά σε αριθμούς!

• Τα μισά πλαστικά έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.

• Η παραγωγή αυξήθηκε εκθετικά, από 2,3 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε 448 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2015. Η παραγωγή αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

• Κάθε χρόνο, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στους ωκεανούς από τα παράκτια έθνη.

• Τα πλαστικά περιέχουν συχνά πρόσθετα που τα καθιστούν πιο δυνατά, πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά. Αλλά πολλά από αυτά τα πρόσθετα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων εάν γίνουν σκουπίδια, με ορισμένες εκτιμήσεις να κυμαίνονται σε τουλάχιστον 400 χρόνια για να διασπαστούν.

Πώς τα πλαστικά κινούνται σε όλο τον κόσμο!

Τα περισσότερα από τα πλαστικά σκουπίδια στους ωκεανούς, που είναι ο τελευταίος αποδέκτης της Γης, εισέρχονται από τη στεριά. Τα σκουπίδια μεταφέρονται επίσης στη θάλασσα από μεγάλα ποτάμια, τα οποία λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς, μαζεύοντας

όλο και περισσότερα σκουπίδια καθώς κινούνται προς τα κάτω. Μόλις βρεθούν στη θάλασσα, μεγάλο μέρος των πλαστικών σκουπιδιών παραμένει στα παράκτια ύδατα. Αλλά μόλις παγιδευτούν στα θαλάσσια ρεύματα, μπορεί να μεταφερθούν σε όλο τον κόσμο.

Μικροπλαστικά!

Μόλις βρεθούν στη θάλασσα, το φως του ήλιου, ο άνεμος και η δράση των κυμάτων διασπούν τα πλαστικά απόβλητα σε μικρά σωματίδια, συνήθως μικρότερα από μισό εκατοστό. Αυτά τα λεγόμενα μικροπλαστικά απλώνονται σε όλη τη στήλη του νερού και έχουν βρεθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από το Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή, μέχρι την Τάφρο Μαριανών, το βαθύτερο υποθαλάσσιο σημείο.

Τα μικροπλαστικά διασπώνται όλο και περισσότερο σε μικρότερα κομμάτια. Πλαστικές μικροΐνες (ή ακόμη μικρότερες νανοΐνες), εν τω μεταξύ, έχουν βρεθεί στα δημοτικά συστήματα πόσιμου νερού καθώς επίσης μπορούν να παρασυρθούν και στον αέρα.

Βλάβη για την άγρια ζωή!

Εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται από πλαστικά κάθε χρόνο, από πουλιά μέχρι ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Σχεδόν 700 είδη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απειλούνται με εξαφάνιση, είναι γνωστό ότι έχουν επηρεαστεί από τα πλαστικά. Σχεδόν κάθε είδος θαλασσοπούλι τρώει πλαστικά.

Οι περισσότεροι θάνατοι σε ζώα προκαλούνται από εμπλοκή ή λιμοκτονία. Οι φώκιες, οι φάλαινες, οι χελώνες και άλλα ζώα στραγγαλίζονται από εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία ή και άλλα παρόμοια προϊόντα. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε περισσότερα από 100 υδρόβια είδη, όπως ψάρια, γαρίδες και μύδια που προορίζονται για τα πιάτα του δείπνου μας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια περνούν από το πεπτικό σύστημα και αποβάλλονται χωρίς συνέπειες. Αλλά τα πλαστικά έχουν επίσης βρεθεί ότι έχουν μπλοκάρει τις πεπτικές οδούς ή τρυπούν όργανα, προκαλώντας θάνατο. Όταν βρεθούν στο στομάχι πλαστικά μειώνουν την επιθυμία για φαγητό, προκαλώντας ασιτία.

Τα πλαστικά έχουν καταναλωθεί από ζώα της ξηράς, όπως ελέφαντες, ύαινες, ζέβρες, τίγρεις, καμήλες, βοοειδή και άλλα μεγάλα θηλαστικά, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο.

Σχετικοί έλεγχοι έχουν επίσης επιβεβαιώσει ηπατική και κυτταρική βλάβη και διαταραχές στα αναπαραγωγικά συστήματα, ωθώντας ορισμένα είδη, όπως τα στρείδια, να παράγουν λιγότερα αυγά. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ψάρια των προνυμφών τρώνε νανοΐνες τις πρώτες μέρες της ζωής τους, εγείροντας νέα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών στους πληθυσμούς των ψαριών.

Αναχαιτίζοντας την Πλαστική Παλίρροια!

Μόλις βρεθούν στον ωκεανό, είναι δύσκολο -έως αδύνατο- να απομακρύνουμε πλαστικά απόβλητα. Μηχανικά συστήματα, όπως ένας αναχαιτιστής απορριμμάτων σε κάποιο λιμάνι, μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη συλλογή μεγάλων κομματιών πλαστικού, όπως φλιτζάνια αφρού και δοχεία τροφίμων, από τα εσωτερικά ύδατα. Αλλά μόλις τα πλαστικά διασπαστούν σε μικροπλαστικά και παρασυρθούν σε όλη τη στήλη του νερού στον ανοιχτό ωκεανό, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθούν.

Η λύση είναι να αποφευχθεί η είσοδος πλαστικών απορριμμάτων σε ποτάμια και θάλασσες, λένε πολλοί επιστήμονες. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με βελτιωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωση, καλύτερο σχεδιασμό προϊόντων που λαμβάνει υπόψη τη μικρή διάρκεια ζωής των συσκευασιών μιας χρήσης και μείωση της κατασκευής περιττών πλαστικών μιας χρήσης.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο και σας υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία μας είναι παραμένει πάντα στη διάθεση σας για πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση πλαστικού!