Ανακύκλωση Χαρτιού: Μπλε Κάδος ή Μήπως Όχι ;

Υπάρχει κάποιος που δεν χρησιμοποιεί χαρτί; Θα ήταν τεράστια έκπληξη αν κάποιος σου έλεγε πως δεν ξέρει τι είναι το χαρτί! Αυτό από μόνο του μας δείχνει πόσο διαδεδομένο είναι το χαρτί στην καθημερινότητα μας. Από βιβλία και σημειωματάρια μέχρι χαρτόκουτες και συσκευασίες. Δεν υπάρχει άνθρωπος, σπίτι, επιχείρηση που να μη το χρησιμοποιεί καθημερινά στις δραστηριότητες του. Το 50 % του χαρτιού που χρησιμοποιείται στην ΕΕ προορίζεται για συσκευασίες. Κατά μέσο όρο, κάθε Ευρωπαίος παράγει ετησίως σχεδόν 180 kg απορριμμάτων συσκευασίας. 

Τίποτα όμως δεν κρατάει για πάντα, και οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε, όταν πλέον έχουμε ολοκληρώσει τη χρήση κάθε χάρτινου προϊόντος, αν ανακυκλώνεται;

Στην Ελλάδα κυριαρχεί η κοινή συλλογή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών στο γνωστό μπλε κάδο. Έτσι, τοποθετούμε κάθε τύπο χαρτιού στο μπλε κάδο και εφαρμόζουμε το «wish cycling», δηλαδή διατηρούμε την ελπίδα πως θα ανακυκλωθεί. Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, συνηθίζεται να συνεργάζονται με κάποιο ιδιωτικό φορέα και το χαρτί συλλέγεται χωριστά (διαλογή στην πηγή) από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το χαρτί ως υλικό είναι πολύ σημαντικό να συλλέγεται χωριστά! Η πιθανότητα μόλυνσης του χαρτιού από άλλες ουσίες, που θα το καταστήσουν μη ανακυκλώσιμο, είναι πολύ μεγάλη. Και ενώ ο μπλε κάδος μπορεί να είναι κατάλληλος για πλαστικό, γυαλί και μέταλλα, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση για το χαρτί. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία περισυλλογής των μπλε κάδων τα υλικά ανακατεύονται κατά την είσοδο τους στα απορριμματοφόρα με αποτέλεσμα, υπολείμματα υγρού από πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, να μολύνουν μία καθαρή και στεγνή χάρτινη κούτα, η οποία θα απορριφθεί στο επόμενο στάδιο της διαλογής ως μη κατάλληλη προς ανακύκλωση. Συμπερασματικά, η χωριστή συλλογή του χαρτιού, μειώνει την πιθανότητα να καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Το χαρτί που συλλέγεται από το μπλε κάδο, αντιμετωπίζεται ως υλικό μειωμένης ποιότητας, σε αντίθεση με το χαρτί που συλλέγεται χωριστά, και φέρει ειδική σήμανση καθώς οδηγείται προς ανακύκλωση.

Ανεξάρτητα όμως με τη διαδικασία συλλογής, το χαρτί θα υποστεί περαιτέρω διαχωρισμό καθώς τα τελικά προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί απαιτούν διαφορετικό τύπο του υλικού αυτού για να παραχθούν. Δηλαδή, ενώ οι κατασκευαστές συσκευασιών μπορούν να δεχτούν ανάμεικτο τύπο χαρτιού, οι παραγωγοί για εκτυπώσιμο και χαρτί γραφής (graphic) δέχονται μόνο συγκεκριμένο τύπο ανακυκλωμένου χαρτιού.

Βάζοντας ως κριτήριο τον τρόπο που ανακυκλώνεται το χαρτί, μπορούμε να το χωρίσουμε σε 4 γενικές κατηγορίες : Ανάμεικτο χαρτί, Χαρτόκουτα, Τυπωμένο Χαρτί και Λευκό Χαρτί. Τα βήματα για την επεξεργασία του διαφοροποιούνται ανάλογα με την προέλευση (μπλε κάδος ή διαλογή στην πηγή) και τον τύπο του, καθώς και με τη χρήση που προορίζεται ως τελικό προϊόν. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται λεύκανση του ανακυκλωμένου χαρτιού ώστε να μας δώσει το επιθυμητό τελικό προϊόν π.χ. εκτυπώσιμο χαρτί.

Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε ;

  • Να προτιμάμε χαρτί που έχει ανακυκλωθεί και δεν έχει υποστεί περαιτέρω λεύκανση (PCF – Process Chlorine Free), δηλαδή έχουν παραχθεί λιγότερα βλαβερά βιομηχανικά απόβλητα.
  • Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το χάρτινο προϊόν πριν το δώσουμε για ανακύκλωση, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση του. Για παράδειγμα, αν οι χαρτόκουτες διατηρηθούν σε καλή κατάσταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάνω από μία μεταφορά.  
  • Είτε είμαστε επιχείρηση, είτε ένα σύνολο ανθρώπων (όπως μία πολυκατοικία), μπορούμε να συνεργαστούμε με μία εταιρεία περισυλλογής ανακυκλώσιμων προκειμένου να συλλέγεται το χαρτί χωριστά (διαλογή στην πηγή), διατηρώντας έτσι την καθαρότητα και την ποιότητα του. Παράλληλα μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας αφού δεν θα απαιτείται διαχωρισμός από τα υπόλοιπα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Πριν αφήσουμε το χαρτί στους ειδικούς κάδους για ανακύκλωση :
    • Να έχουμε αφαιρέσει πλαστικά στοιχεία, όπως κολλητικές ταινίες και ετικέτες.
      • Να βεβαιωθούμε πως δεν είναι βρεγμένο.
        • Να μην έχει πάνω οργανικές ουσίες (π.χ. λάδια). Μπορούμε να αφαιρέσουμε το μολυσμένο τμήμα και να βάλουμε το υπόλοιπο στον κάδο.
          • Να μην το σκίσουμε σε μικρότερα κομμάτια (αφορά τον μπλε κάδο) ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο να χαθεί στην επόμενη φάση της διαλογής. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4.

Με την ανακύκλωση του χαρτιού επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του όγκου των αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.

Με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού σώζουμε τη ζωή 17 δέντρων

Η εταιρεία μας, Creta Recycling, έχει την δυνατότητα να συλλέγει και να διαχειρίζεται όλους τους τύπους του χαρτιού, οι οποίοι είναι: χαρτόκουτο συσκευασίας (βιομηχανικό και μη), βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, λευκό χαρτί, καθώς και ανάμεικτο.

Επικοινωνήστε μαζί μας